Starte egen nettbutikk

Mange ser etter muligheter hvor man kan tjene penger på å gjøre arbeid hjemmefra. Det å starte nettbutikk er kanskje det enkleste av alle muligheter, dersom man drømmer om å tjene en betydelig inntekt.

Av adwestergaard.com   15. april 2019   Tjene penger på nett
nettbutikk starte butikk på nett

Å starte en nettbutikk er ingen komplisert prosess. Alle kan gjøre det uten spesielle kunnskaper. I artikkelen får innblikk i fremgangsmåten, og er egentlig alt du trenger å vite for å få din egen nettbutikk. Fremgangsmåten beskrevet her er nok både billigere og bedre enn det du får presentert i mange kommersielle nettbutikk-pakkeløsninger.

Det er slett ikke vanskelig å starte en nettbutikk i dag. Å lykkes med å gjøre den til en lønnsom forretning er heller ikke uoverkommelig.

Her skal vi se på hvordan du går frem for å starte nettbutikk. Dette er noe man kan klare nesten helt på egenhånd, og hvis du føler du trenger hjelp til noe kan du leie en billig freelancer (linker til en artikkel som beskriver hvordan du både begynner å jobbe som freelancer såvel som hvordan du outsourcer arbeidsoppgaver til andre).

Hvordan starte egen nettbutikk

Vi er ingen tilhenger av lange rapporter, når det kan forklares enkelt. Her får du hele fremgangsmåten til hvordan du starter nettbutikk, fra start til slutt:

 1. Det begynner med en visjon. Finn ut om du ønsker å selge vesker, møbler, kosmetikk, elektronikk eller annet i nettbutikken. Formelle forretningsideer er ikke så viktig med mindre du skal skaffe finansiering via investorer. Gjør det enkelt, har du en visjon i hodet ditt om hvilken type nettbutikk du ønsker å starte er det nok.
 2. Kjøpe inn varer. Dette er det mest risikable ved å drive nettbutikk. I verste fall kan du risikere å ikke få solgt varene dine, eller du blir tvunget til å selge varene med et tap fordi ingen er villige til å betale en høyere pris enn hva du måtte betale fra forhandleren. Du kan vente med å kjøpe inn varer til etter at du har fått på plass en nettbutikk-løsning, velg det som passer best for deg.
 3. Nettbutikk uten varelager? Om du ønsker å unngå risikoen ved å ha eget varelager kan du i stedet benytte deg av fjernlager via en forretningsmodell kjent som dropshipping.
 4. Domene og webhotell til nettbutikken. Alle nettbutikker må ha et eget domene, og i tillegg må datafilene gjøres tilgjengelig på nett ved at de legges ut på en server som alltid er koblet opp mot internett (billigste alternativ er da å leie datalagring på et webhotell). Et bra alternativ er Bluehost der du får rimelig leie av servere til din nettbutikk med ett domene inkludert i prisen. I tillegg har de klikk-ferdige løsninger for nettbutikk (se neste punkt).
 5. Nettbutikkens handelsløsning. Når du skal starte nettbutikk er det mye teknisk man må tenke på, hvis man ønsker å gjøre det på den vanskelige måten. Derimot finnes det et enkelt og greit alternativ, som er å benytte ferdige løsninger for nettbutikk. De beste handelsløsningene er uansett åpen-kildekode løsninger som er gratis å bruke, men disse kan være litt vanskelige å sette opp for den som ikke er veldig teknisk av seg. Bruker du Bluehost som nevnt over, vil det derimot være en enkel sak å installere nettbutikken din på eget domene. De gir deg en fiks ferdig løsning der alt er tilrettelagt (les mer på Bluehost).
 6. Betalingsløsninger til nettbutikk lar seg enkelt implementere. Som et minimum bør du tilby betaling med kredittkort og kanskje også PayPal (begge disse mulighetene følger med i overnevnte løsning, og er enkelt å sette opp). I tillegg kan du også vurdere postoppkrav, det er også veldig enkelt å sette opp om du bruker nevnte handelsløsning.
 7. Markedsføring trenger ikke koste så mye, hvis du benytter deg av gratis alternativer i sosiale medier. Noen utgifter må du likevel påregne. Du får mye gratis trafikk om du søkeoptimaliserer nettbutikken din (se neste trinn).
 8. Søkeoptimalisering. Det er veldig viktig for nettbutikken din at den er tilstrekkelig søkeoptimalisert og at den indekseres i alle mulige søkemotorer som dine potensielle kunder benytter. Dette kan være tidkrevende arbeid som kun de færreste behersker, men ved bruk av tjenesten Search Engine Submitter kan du automatisk få indeksert nettbutikken i det meste av søketjenester og gratiskataloger på nett, og dermed spare deg for en hel del arbeid og kostnader.
 9. Utlevering av varer kan du gjøre gjennom Posten, Bring, DHL, Tollpost, Schenker, eller TNT. Benytter du en dropshipping-avtale har du fjernlager hvor varene sendes fra, og som nevnt ovenfor trenger du dermed ikke tenke på utlevering eller pakking av varer, da leverandøren sender direkte til kunde (som du skjønner er dropshipping en veldig behagelig måte å drive nettbutikk på, og det er kanskje nettopp derfor så mange velger akkurat denne forretningsmodellen).
 10. Registrere firmanavn og valg av selskapsform kan du vente med til senere. Når du har satt opp nettbutikken, begynt å tjene penger, og nærmer deg merverdiavgiftsgrensen på 50.000 kroner er det på tide å tenke å dette. I mellomtiden kan du fokusere på oppstart av nettbutikken. Hvis du likevel ønsker å gjøre dette med en gang kan du gå inn på dine personlige sider på altinn.no eller brreg.no for å etablere foretaket. Det koster litt å starte et aksjeselskap, men enkeltpersonsforetak er gratis å opprette i Norge.
 11. Salg av nettbutikken? Hvis du ikke kommer helt i mål med nettbutikken, er det en mulighet å forsøke å selge den til noen som ønsker å ta over både domenet og teknisk løsning til nettbutikken, såvel som eventuelt varelager du måtte ha i rest. Dermed har du noe å falle tilbake på om du for eksempel finner ut at det blir for mye arbeid å drive nettbutikk, noe det så absolutt ikke trenger å være, mange prosesser i en nettbutikk lar seg enkelt automatisere, og er butikken først lønnsom kan man også ansette andre til å gjøre jobben for deg.

Som du ser trenger det ikke være spesielt vanskelig å starte en nettbutikk. Denne gjennomgangen dekker stort sett alt du trenger å vite om å komme i gang med drift av egen nettbutikk.

Selvfølgelig må man lære litt underveis også, men her har du all informasjon som er nødvendig for å sette igang ditt neste forretningseventyr. Lykke til.

Se også flere muligheter for den som ønsker å tjene egen inntekter fra internett.